Dit denken alle dorpelingen als ze de stad bezoeken

Kom jij uit een klein dorpje en heb je weleens een stad als Amsterdam bezocht? Dan heb je vast je ogen uitgekeken. Het is bijna een cultuurshock te noemen, die nieuwe omgeving. Dit zijn vijf dingen die elke dorpeling denkt bij het bezoeken van een stad.

1. Wat is het hier druk zeg.
Jezus wat een mensenmassa. Als je gewend bent aan de kleine mensenpopulatie in je eigen dorp, dan schrik je er even van. Je doet je best om tegen niemand aan te botsen en zoekt uit waar je het best met de richting mee kan lopen. En wat een lawaai, kan iedereen even zachter praten? 

2. Wat is een tram/metro?
Kijk je hoe je met het openbaar vervoer naar plaats van bestemming kunt komen, staat er ineens een ‘tram’ tussen. Eh wat? Hoe werkt zo’n ding en moet je op een stop-knop klikken? Vol zenuwen loop je naar dat ding-wat-lijkt-op-een-trein toe. Your tram-virginity was just taken en het voelt raar.

3. Hoi! Oh toch niet…
Waar je in een dorpje vrolijk elkaar begroet bij oogcontact, is dat in een dorp allesbehalve normaal. Wanneer je iemand vol enthousiasme begroet, krijg je een rare blik terug of een verbaasde ‘moet-ik-jou-kennen’ knik. Then again: als je iedereen in de stad zou moeten begroeten, dan was je wel even bezig want eh, even terug naar punt 1: HET IS ZO DRUK!

4. Kan ik oversteken? 
In het doorsnee boerendorpje komt misschien één keer per dag een tractor in je straat voorbijgereden en gemiddeld twintig auto’s. In de stad lijken het er 200 per minuut te zijn. En net als je denkt over te kunnen steken, gaat er weer een stoplicht op groen en moet je rennen voor je leven.

5. Shops, shops everywhere!
Binnen een straal van twee kilometer rondom je huis vind je misschien 2 supermarkten en tien winkels, maar in de stad ligt de shopsensatie om de hoek. Voor echte shopaholics (guilty) een echte ramp. Overal de verleiding! Maar stiekem ben je jaloers op de mensen die binnen drie minuten lopen bij de supermarkt zijn, in tegenstelling tot jouw 20 minuten met de fiets. 

En jezus, wat is het hier druk zeg!

9 Reacties

 1. 6 maart 2017 / 15:38

  In Amsterdam (en Den Haag bijv.) vind ik het inderdaad nogal druk. Ja, natuurlijk is dat in Utrecht of Rotterdam bijvoorbeeld ook zo, maar daar staan de winkels op een of andere manier verder uit elkaar waardoor het heel anders lijkt. Ik weet niet precies hoe ik het moet uitleggen, haha. Ik vind grote steden dus wel leuk, maar niet als het zo druk is dat je ook niet meer normaal kunt winkelen enzo
  Eva schreef laatst…Rome dag 2 | Colosseum, outfitfoto’s, 3x blunders met straatverkopers & verdwaaldMy Profile

 2. 6 maart 2017 / 17:37

  Haha, dus zo’n klein dorp kom ik niet vandaan want op “wat is het hier druk” na denk ik dat nooit echt. In Amsterdam denk ik vooral “waar komen al die fietsers toch vandaan” maar dat is meer omdat ik altijd met de auto ben! Liefs Josinr

 3. 8 maart 2017 / 11:00

  Leuk artikel! Alles is herkenbaar, vooral punt 3 en 5. Is misschien maar goed ook dat ik niet in een stad zoals Amsterdam woon, al die winkels om de hoek is voor een shopaholic niet te weerstaan haha.

 4. 8 maart 2017 / 12:35

  Toen ik voor het eerst in Amstedam kwam had ik ook al die gedachten, haha! Nu ben ik er wel gewend en vind ik het soms zelfs fijn om even in de drukke stad te zijn. Een beetje leven!

  • 8 maart 2017 / 13:12

   Hahaha, ja echt zo! Misschien is het een proces van wennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.