5x zo praten mensen graag met je

sociale vaardigheden

Ben jij een kluns als het aankomt op sociale vaardigheden en wil je dit graag verbeteren? Geen probleem. Met deze vijf tips staat iedereen te trappelen om met je te praten! Jij wordt in no time de sociaalste van kantoor!

1. Houd de 80-20 regel aan.
Misschien heb je er weleens van gehoord, want deze ‘regel’ binnen de communicatie bestaat echt. Wanneer je met iemand praat, probeer dan 80% te luisteren of over je gesprekpartner te praten en 20% over jezelf. Zelf heb ik sinds ik dit doe gemerkt hoeveel mensen het gesprek altijd naar zichzelf weten te trekken. Let’s be honest: daar houdt niemand van.

2. Non-verbaal communiceren
En als je dan niet praat, dan kun je nog non-verbaal communiceren. Knik als je iets begrijpt, lach bij iets grappigs. Laat merken dat je luistert. Ook interessant: mensen die hun armen over elkaar doen, komen vaak over als gesloten. Probeer in plaats daarvan dan ook een open houding aan te nemen.

3. Behoud je eigen mening
Heel veel mensen zijn geneigd om ja-knikkers te worden tijdens een gesprek. Ze doen dan vaak alsof ze dezelfde mening hebben als degene die iets vertelt, terwijl ze in werkelijkheid een (net iets) andere mening hebben. De reden hiervoor is vaak sympathiek gevonden willen worden, maar in werkelijkheid zijn gesprekken met deze mensen al snel saai. Het is beter om je eigen mening te houden en open te staan voor de mening van de ander!

4. Humor is the key
Voor een leuk gesprek, wissel je serieusheid af met humor. Je moet niet continu krampachtig proberen grappig te zijn, maar houd het gesprek luchtig voor een fijne ontspannen sfeer. Ga maar eens voor jezelf na: ben je liever bij iemand waar je steeds serieuze, soms zelfs zware gesprekken mee voert of bij iemand wie het gesprek luchtig houdt?

5. Zoek een wederzijdse interesse
Maar ga er niet te ver op door. Als jij en je gesprekspartner dezelfde interesse hebben, dan kun je dat onderwerp vaker aanhalen. Probeer alleen niet elk gesprek erover te laten gaan. Dan lijkt het net alsof je alleen hierover kunt praten. Not cool. Het is in ieder geval altijd een goede opvuller van ongemakkelijke stiltes, zo’n gemeenschappelijke interesse!

4 Reacties

  1. 18 juli 2016 / 14:46

    Humor is inderdaad heel erg belangrijk en vertrouwen! handige tips en thanks for sharing

  2. 18 juli 2016 / 20:39

    Ja, humor is zo belangrijk! Hoewel het dan ook weer ongemakkelijk is wanneer mensen je droge of sarcastische humor niet begrijpen hahah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *